Anglické vaření
V rámci hodin angličtiny v 6. ročníku jsme se nejprve seznámili se stravovacími návyky v anglicky mluvících zemích a zjistili jsme jaká jsou zde oblíbená jídla. Obohaceni novými informacemi jsme se domluvili, že by bylo dobré některé z těchto jídel ochutnat. Rozdělili jsme se tedy na několik skupin a každá skupina se dohodla na nějakém z typických anglických jídel. Nakonec se většina rozhodla pro “apple crumble” (jablečný koláč) a jedna skupinka se pustila do “welsh rarebit” (toast) – národní jídlo z Welsu. Na počítačích jsme si všichni sepsali potřebné ingredience a kuchařský postup. Dohodli se na surovinách a pak už jsme se vrhli do školní kuchyňky. Po dvou hodinách gastronomického kouzlení jsme provoněli celou školu a pustili se do ochutnávky našich výrobků. Bohužel vám nemůžeme dát ochutnat, ale můžete se alespoň podívat ve fotogalerii, jak se nám to povedlo.
Případně si můžete vyzkoušet recepty v angličtině:
Apple crumble
You will need:
3 large apples
300 g flour
200 g butter
100 g sugar
water
cream
Instructions:
1 Peel the apples and slice them.
2 Put the apples in a saucepan with a little water and 50 grams of the sugar. Boil the apples for 10 minutes.
3 Put the flour, the butter and the rest of the sugar into a bowl. Mix them with a fork.
4 Pour the cooked apples into the dish.
5 Cover the apples with the flour, butter and sugar mixture.
6 Put the dish into the oven at 180°C for 30 minutes.
7 Serve the apple crumble with cream.
Welsh rarebit
Ingredients:
Half an onion
One tomato
2 slices bread
50 g grated cheese
salt
pepper
worcester sauce (ketchup)
Instructions:
1. Put an onion and tomato.
2. Cover grate cheese on bread.
3. Put the toast on a grill.
4. Cover with some salt and pepper.
Žáci 6.C